Tłuszcze nasycone i nienasycone

Tłuszcze nasycone: podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Znajdują się one w maśle i tłuszczu wołowym oraz we wszystkich produktach mlecznych, takich jak ser, jogurt i mleko. Nasycone oleje, między innymi palmowy (z nasion palmowych i kokosowych) ze względu na niską cenę są składnikami wielu produktów cukierniczych i słodyczy.
Tłuszcze wielonienasycone: obniżają poziom cholesterolu we krwi. Należą do nich oleje z nasion bawełny, kukurydzy, krokosza, soi, słonecznika, oleje rybne, oleje z kiełków pszenicy, czarnej porzeczki oraz kwas gammalinolenowy.
Tłuszcze jednonienasycone: również obniżają poziom cholesterolu we krwi. Należą do nich canola (różnorodne nasiona zmniejszające poziom toksyn w pożywieniu), orzeszki ziemne, oliwki i olej z ziaren sezamo­wych.