Wegeteriańskie źródła białka

Białka niekompletne: kukurydza, warzywa strączkowe (fasola, groch włoski, soczewica, groch), orzeszki ziemne, soja, tofu, wszelkiego ro­dzaju kasze pełnoziarniste, orzechy i nasiona (dynia, sezam i słonecz­nik), jogurt, mleko oraz ser.
Białka kompletne: proso, pełnoziarniste kasze z warzywami strączko­wymi (na przykład ryż z fasolą, ryż z soczewicą), orzechy lub nasiona z warzywami strączkowymi (na przykład zupa grochowa posypana nasionami dyni), orzechy lub pełne nasiona (na przykład chleb ze słonecznikiem lub nasionami sezamowymi), produkty mleczne z kazei­ną roślinną (na przykład kanapka z masłem’ orzechowym i mleko), produkty mleczne z produktami pełnoziarnistymi (na przykład kanap­ka z serem), oraz produkty mleczne z orzechami lub nasionami (na przykład kulki serowe obtaczane w nasionach sezamu). Dzienna racja żywieniowa – 46 gramów