Żelazo: warzywa strączkowe, suszone morele, rodzynki, brzoskwinie, wiśnie, figi, daktyle, suszone śliwki, wzbogacone pieczywo i wyroby mączne, melasa, nasiona dyni, drożdże, otręby ryżowe, czerwone mię­so i wątroba, żółtka jaj, skorupiaki i ryby, a także produkty kwaśne, gotowane w żeliwnych garnkach. Dzienna racja żywieniowa – 15 mili­gramów.
Cynk: ostrygi, jogurt, wzbogacone przetwory mączne, kiełki pszeni­cy, groch, soja, grzyby, większość orzechów i nasion – szczególnie na­siona dyni, wołowina i wątroba. Dzienna racja żywieniowa – 12 mili­gramów.
Jod: wodorosty morskie jak kelp, świeże owoce morza, czosnek, su­szone grzyby, zielone liście warzyw, seler, pomidory, marchew, rzod­kiewki i cebula. Dzienna racja żywieniowa – 150 miligramów.
Chrom: orzechy, pieprz czarny, kasze pełnoziarniste z wyjątkiem ryżu i kukurydzy, świeże soki owocowe, produkty mleczne, warzywa korze­niowe, liściaste i strączkowe oraz grzyby. Dzienna racja żywieniowa – nie ustalona.
Selen: kasze pełnoziarniste, grzyby, szparagi, brokuły, cebula, pomi­dory i jajka. Dzienna racja żywieniowa – nie ustalona.
Mangan: herbata, kawa, otręby, suszony groch i fasola oraz orzechy. Dzienna racja żywieniowa – nie ustalona.
Potas: zielone warzywa liściaste, banany, kantalupa, awokado, da­ktyle, suszone śliwki, suszone morele, rodzynki, pomarańcze, ziemnia­ki, kasze pełnoziarniste, fasola, warzywa strączkowe, orzechy i na­siona.
Sód: sól stołowa i przetwarzana żywność.