Makropierwiastki

Wapń: produkty mleczne, ostrygi, niektóre rodzaje tofu (tofu – biały, podobny do sera produkt spożywczy, produkowany ze zwarzonego mleczka sojowego), ciemnozielone liście warzyw, takich jak brokuły i brukselka, warzywa kapustne, wodorosty morskie – kelp, nasiona dyni i sezamu, płatki kukurydziane i owsiane, łosoś, śledź, migdały, orzeszki ziemne ze skórką, orzechy laskowe, mleko sojowe wzbogacone w wapń oraz proszek sojowy używany do produkcji substytutu mleka. Dzienna racja żywieniowa – 800 miligramów.
Magnez: zielone liście warzyw, fasola, orzechy, nasiona, awokado, rzepa, wzbogacone pełnoziarniste pieczywo i wyroby mączne, ostrygi, małże, chleb świętojański, miód i melasa. Dzienna racja żywieniowa – 280 miligramów.
Fosfor: produkty mleczne, żółtka jaj, mięso, drób, ryby, produ­kty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, seler, kapusta, mar­chew, dynia, ogórki i buraki. Dzienna racja żywieniowa – 800 miligra­mów.