Witaminy i związki mineralne

Witaminy i związki mineralne odgrywają zasadniczą rolę w przemianie materii oraz w przebiegających w organizmie procesach chemicznych, któ­re uwalniają energię z pożywienia. Wyróżniamy trzynaście podstawowych witamin. Są to witaminy: A, C, D, E, K oraz osiem witamin z grupy B, zwanych witaminą B complex. Witaminy rozpuszczają się albo w wodzie, albo w tłuszczach. Witamina C i większość witamin z grupy B rozpuszcza się w wodzie. Muszą być one spożywane codziennie, ponieważ nie są magazynowane w organizmie, a ich nadmiar jest wydalany. Witaminy A, D, E oraz K rozpuszczają się w tłuszczach i mogą być składowane w tkance tłuszczowej. Witamina B 12 magazynowana jest w wątrobie.

Witaminy i związki mineralne często oddziałują łącznie i wzajemnie na siebie wpływają, na przykład witamina C zwiększa wchłanianie żelaza przez organizm. Dlatego należy wraz z pożywieniem dostarczać organi­zmowi zalecane dawki dzienne wszystkich witamin i soli mineralnych.

Jeżeli postanowiłaś skonsultować się z żywieniowcem lub dietety­kiem, prawdopodobnie pomoże ci on opracować dietę zawierającą odpo­wiednie dawki niezbędnych składników oraz zaleci odpowiednie prepa­raty, które uzupełnią istniejące niedobory w organizmie. Jeśli sama opracowujesz dietę – albo po prostu modyfikujesz swoje nawyki żywie­niowe – powinnaś codziennie przyjmować multivitaminę oraz sole mine­ralne. Zapewni to organizmowi odpowiednią porcję składników odżyw­czych, zgodnie z jego potrzebami.